logo.svg
logo.svg
icon-lookinglass.svg

Stap over naar Mac

Door Eline Borms op 31/05/2018 in de categorie Mac

Je bent op zoek naar een nieuwe computer, maar je weet nog niet welk merk of model het best bij je past. Je hebt altijd al Windows-PC’s gebruikt, dus je bent niet zeker of je wel zou kunnen overstappen naar een Mac. Na het lezen van dit artikel, denk je er waarschijnlijk anders over.

Mac Family blog.png

Wanneer je een nieuwe iMac of MacBook koopt en voor de eerste keer opstart, maak je meteen kennis met de voorgeïnstalleerde software op de computer. Zo kan je direct van start met iWork, de Mac-versie van Microsoft Office. Pages (de tekstverwerker, zoals Word), Keynote (Powerpoint) en Numbers (Excel) helpen je al een heel eind op weg met het maken van leuke documenten, professionele presentaties en overzichtelijke spreadsheets. Wil je toch liever het Office-pakket waar je aan gewend bent? Geen probleem, want dit bestaat ook voor Mac.

Een ander voorbeeld van handige software die reeds geïnstalleerd staat op je Mac, is Time Machine. Dit programma zorgt ervoor dat er automatisch back-ups worden gemaakt van je Mac op een externe harde schijf, via USB of zelfs draadloos. Het enigste dat je moet doen is Time Machine opstarten, je schijf selecteren en voilà: jouw gegevens worden vanaf nu veilig bewaard. Na je eerste back-up merk je het zelfs niet wanneer Time Machine voor je aan het werken is: hij slaat vanaf dan enkel de veranderingen op. Heb je een oudere versie van een document nodig? Geen zorgen, met Time Machine kan je via een tijdslijn oudere bestanden terughalen. Enkel wanneer er niet genoeg plaats meer is op de externe schijf, worden de oudste versies verwijderd, maar je krijgt hier altijd eerst een melding van.

Heb je reeds een iPhone of iPad? Dan ben je vast wel bekend met iCloud. Ook hier gaat Mac een stukje verder dan je gewoon bent van een computer. Met de iCloud Drive op Mac kan je al je documenten online bewaren en dankzij de fotostream wordt je fotobibliotheek automatisch gesynchroniseerd met je Mac. Zo heb je toegang tot je foto’s en video’s vanaf al je apparaten. Ben je niet thuis en heb je een afspraak via de iPhone of iPad in je agenda gezet? Zodra je Mac internetverbinding heeft, worden al je afspraken mee gesynchroniseerd in de Agenda-app. Krijg je een sms toe of belt iemand je terwijl je iPhone in de andere kamer ligt? Dan kan je dankzij Continuïteit perfect bellen of sms’en via je Mac, zelfs als je contactpersoon geen Apple-toestel heeft. Ben je onderweg met je iPad en een document aan het bewerken? Dan kan je bij het thuiskomen op je Mac simpelweg verder werken aan datzelfde document.


 

Een ander groot voordeel bij Mac is dat de producent van de hardware en de software één en dezelfde is. Dit wilt zeggen dat het besturingssysteem van de Mac geoptimaliseerd is voor het toestel. Zo vermijd je de vele crashes en error reports die je wel vaak hebt met andere toestellen. Indien er een probleem is met je toestel (en het maakt dus niet uit op welke manier) weet je ook meteen waar je terecht kunt voor de herstelling.

Nog steeds niet helemaal overtuigd? Het grootste argument voor Mac moet nog komen: het besturingssysteem. MacOS is zo gebruiksvriendelijk dat geen enkel ander systeem er aan kan tippen. Zelfs als je al heel je leven met Windows werkt, raak je in minder dan een week gewend aan de vloeiende workflow die macOS met zich meebrengt. Wanneer je reeds bekend bent met een iPhone of iPad, gaat het zelfs nog sneller. Waar je voordien naar een configuratiescherm moest zoeken en alle add-ons van software die mee met een programma geïnstalleerd werden eerst ook moest ‘deïnstalleren’, moet je nu gewoon het icoontje van het programma naar de prullenmand slepen en klaar is kees: het programma en de add-ons zijn verwijderd. Wil je een extern apparaat aansluiten op je Windows-PC? Reken dan maar wat extra tijd in voor de installatie van al de drivers die je hiervoor nodig hebt. Met een Mac kan je na de aansluiting van het apparaat meteen aan de slag.

 

Tegenwoordig ondersteunt de Mac bijna alle programma’s die ook op Windows draaien. Ben je toch bang dat je favoriete software niet beschikbaar is voor macOS? Geen probleem, Windows kan ook geïnstalleerd worden op een Mac. Zo kan je nog steeds in je vertrouwde omgeving werken, met een toestel dat aan al je noden voldoet.

Of je nu een professional of particulier bent, jong of oud, er is een Mac voor iedereen. Weet je niet welk model het best past voor jouw gebruik? Bezoek dan één van onze winkelpunten, waar onze Apple Product Professionals klaarstaan om je te helpen.

Plaats een reactie