icon-shop-cart.svg
logo.svg
logo.svg
icon-lookinglass.svg

Waarom je je Mac in Dark Mode moet zetten

Door Eline Borms op 25/04/2019 in de categorie Mac

Sinds de aankondiging op 4 juni 2018 tijdens de World Wide Developers Conference (WWDC) van macOS Mojave is er veel te doen geweest rond de functie ‘Donkere modus’ of Dark Mode. Zoals bij alle grootse revoluties en veranderingen zijn er voor- en tegenstanders. Je kunt ons, het marketingteam bij Lab9, echter rekenen tot de grootste predikers van ‘the dark side’ en we leggen graag uit waarom. 

Blog - Dark Mode.png

Gun je ogen wat rust

 

De bedoeling van de ontwikkeling van een donkere modus - nog ver voor de introductie van deze functie in macOS gebeurde - is om je ogen wat rust te gunnen en vermoeidheid te reduceren. Witte tekst op een zwarte achtergrond is een groter contrast dan omgekeerd, waardoor het in donkere modus makkelijker is om langere teksten te lezen. Daarnaast elimineert Dark Mode overbodige (en afleidende) witte ruimte waardoor je je makkelijker kunt concentreren

 

Invloed op je gezondheid

 

Het gebruiken van Dark Mode heeft zelfs positieve invloed op je gezondheid. Het wordt sowieso afgeraden om naar een scherm met te veel blauw licht te kijken ’s avonds om slaapproblemen te vermijden, maar zeker voor gebruikers die last hebben van fotofobie (waaronder mensen met een lichtere oogkleur: ze hebben minder pigment en zijn daardoor vaak gevoeliger voor fel licht) is het effectief ‘gezonder’ om naar een scherm in donkere modus te kijken. 

 

Langere batterijduur

 

Je scherm in donkere modus zetten vraagt minder energie en spaart dus batterij uit. Hoe lang dit is, hangt natuurlijk af van de grootte van je display. Voor een MacBook Pro 15” zal dit een groter verschil zijn dan voor een MacBook 12”. 

 

Geen filter = geen vervorming

 

Wat met de functie ‘Night Shift’ dan? Die functie bestaat al veel langer - ook op iOS - en zou je ogen ook beschermen tegen blauw licht. Dat klopt, maar bij Night Shift wordt er in principe een rood/oranje filter geplaatst over het originele blauwe licht waardoor je ogen beschermd worden van te fel licht. Het is en blijft echter een filter en die zorgt in zijn geheel voor vervorming van de kleurenweergaven van afbeeldingen waardoor die onnatuurlijk lijken of gewoonweg niet mooi. Bij Dark Mode heb je dus the best of both worlds: bescherming voor je ogen én een accurate weergave van afbeeldingen. 

 

Het allerlaatste argument dat we zeker willen aanhalen is dat het er gewoon verdomd goed uitziet. En jij? Schakel jij ook over naar ‘the dark side’? (We have cookies!)

Plaats een reactie