logo.svg
logo.svg
icon-lookinglass.svg

WWDC 2018: wat is er nieuw?

Door Eline Borms op 05/06/2018 in de categorie Nieuws

Gisteren was het weer zover: Apple hield zijn jaarlijkse Worldwide Developers Conference, of kortweg WWDC, in San Jose. Aangezien het vooral een conferentie is voor ontwikkelaars, maakt Apple er de gewoonte van om z’n nieuwe software hier voor te stellen. Deze editie was niet anders.

WWDC 2018 blog.png

iOS 12

iOS 12 was eerst aan de beurt. Zoals de geruchten reeds voorspeld hadden, focust Apple met deze update vooral op de prestaties van hun toestellen. De update zou er namelijk voor zorgen dat zelfs je oudere toestellen sneller apps kunnen opstarten en zware bewerkingen kunnen uitvoeren. Het goede nieuws: iOS 12 is beschikbaar voor dezelfde toestellen die iOS 11 ondersteunen. Dit betekent dat iedereen met een iPhone 5s (en nieuwer), een iPad Air en Mini 2 en de zesde generatie iPod Touch de software-update kan installeren. Je toestel gaat dus een jaar langer mee op de nieuwste software.

Sinds de keynote van afgelopen september is het al duidelijk geworden dat Apple de komende jaren hard wil inzetten op Augmented Reality (AR). Hierbij wordt bij een beeld in de werkelijkheid elementen toegevoegd door een computer of in dit geval, een smartphone. Zo hebben ze een nieuwe app ontwikkeld, genaamd Measure, waarmee je makkelijk dingen in de echte wereld kan meten, gewoon via de camera van je iPhone of iPad. Gedaan met sukkelen met een meetlint!

Een andere nieuwe app die geïntroduceerd wordt met iOS 12 is Siri Shortcuts. Via Shortcuts kan je zelf commando’s opmaken om bepaalde processen in je dagelijkse leven te versnellen, zelfs via de hulp van apps van derden. Zo kan je via één commando je route naar huis laten plannen, je favoriete playlist opleggen en je familie thuis laten weten dat je onderweg bent. Een aantal kleinere veranderingen zijn de vernieuwing van iBooks dat vanaf iOS 12 wordt geüpgraded naar Apple Books, de ondersteuning van navigatie-apps zoals Waze en Google Maps in CarPlay en een volledig gepersonaliseerde Niet Storen-functie. Een leuke nieuwigheid voor de iPhone-verslaafden onder ons is Screen Time. Daarin kan je de details bekijken over hoe je je iPhone gebruikt, hoeveel tijd je spendeert in apps, hoe vaak per uur je je iPhone bekijkt en kan je zelfs een tijdslimiet instellen van hoe lang je een bepaalde app mag gebruiken. Laat de detox maar beginnen. 

 

Ook de Animoji krijgen een update met tongherkenning (ja hoor, je leest het goed) en een aanvulling van het aantal beschikbare Animoji. Vanaf iOS 12 kan je zelfs je eigen Animoji maken: een Memoji.

Ten slotte kan je met iOS 12 ook groepsgesprekken via FaceTime houden tot wel 32 deelnemers. Je hebt dus geen excuus meer om niet te antwoorden op je chatgroepen. Of je kan via de gegroepeerde notificaties al de pop-ups van groepchats in één keer wissen.

 

 

watchOS 5

Voor het besturingssysteem van de Apple Watch zijn er niet veel nieuwigheden. Je kan via Activity Sharing je vrienden en familie uitdagen tot competities, korte gesproken berichten uitwisselen via walkie-talkie en er worden automatisch work-outs gestart wanneer je Watch merkt dat je aan het sporten bent.

 

tvOS 12

Ook voor de Apple TV werd er niet veel nieuws onthuld. Via tvOS 12 is er ondersteuning voor Dolby Atmos (een soort van 3D-ervaring maar dan met audio), wordt de Apple TV Remote weergegeven in het Bedieningspaneel van je iPhone en iPad en zijn er nieuwe screensavers die vanuit het ISS gemaakt zijn.

 

macOS Mojave

Het besturingssysteem van onze lievelingscomputers krijgt een uitgebreidere update. Apple laat de berglandschappen achter zich en reist naar een woestijn in Californië. Vanaf macOS Mojave kan je je Mac volledig in donkere modus zetten. Dit betekent dat niet alleen het Dock, de menubalk en de Ctrl-klikmenu’s donker kleuren, maar ook vensterranden en achtergronden. Daarbij wordt ook Dynamic Desktop geïntroduceerd. De dynamische bureaubladachtergronden veranderen op basis van de tijd van de dag. En via Desktop Stacks worden al die bestanden, foto’s en video’s die je op je bureaublad verzamelt in één klik samengebundeld zodat je alles sneller kunt terugvinden.

 

 

Op macOS Mojave ga je, net zoals in iOS 11, je gemaakte screenshots meteen kunnen bewerken en ze naar andere apps slepen zonder dat je het bestand eerst moet gaan zoeken. Schermopnames maken zal ook sneller en makkelijker gaan via een klein menu dat je ziet wanneer je een screenshot wil maken. Met Continuity Camera is het daarbij ook mogelijk om een foto die je net genomen hebt (of een screenshot) van je iPhone of iPad meteen in de juiste app op je Mac te krijgen en omgekeerd. Deze herfst zal je ook geluidsopnames kunnen maken vanaf je Mac, want de Dictafoon komt, samen met Aandelen en Woning ook naar macOS Mojave. 

 

Apple zet na de schandalen van Cambridge Analytica en Facebook de puntjes op de i wat betreft privacy en de bescherming van gegevens. Zo zal Safari het moeilijker maken om je Mac te tracken door websites te laten geloven dat je een vereenvoudigde Mac-configuratie gebruikt, waardoor jouw Mac moeilijker onderscheiden kan worden van anderen.

In iOS 11 kreeg de App Store een volledig nieuw jasje en nu doet Apple hetzelfde met de Mac App Store in Mojave. Zo krijg je voortaan voorvertoningen te zien van apps in de vorm van video’s en worden er tutorials en tips gepresenteerd van apps die je reeds geïnstalleerd hebt.

 

Voorafgaand aan de presentatie waren er veel geruchten over de aankondiging van universele apps (apps die zowel door iOS als macOS ondersteund worden). We zagen tijdens de keynote dat Apple hier reeds naar toe aan het werken is, door de integratie van Dictafoon, Aandelen en Woning, maar ze gaven zelf aan dat het nog iets te vroeg is om dit voor het grote publiek te lanceren. Er werd wel gehint naar een mogelijke release hiervan in 2019. We kijken er alvast naar uit!

Plaats een reactie