icon-shop-cart.svg
logo.svg
logo.svg
icon-lookinglass.svg

Onmisbare apps voor iOS en macOS als student

Door Eline Borms op 28/08/2018 in de categorie Tips & tricks

De studententijd is tegelijkertijd de meest leuke, maar ook de meest chaotische fase van je leven. Hoe moet je in hemelsnaam elke les bijwonen, al je taken op tijd indienen én naar alle feestjes gaan? Gelukkig zijn er apps voor zowel je iPhone en iPad als je Mac die jouw studentenleven net wat makkelijker kunnen maken.

Apps voor studenten banner blog.png

Wat je ook studeert of interesseert, Pages, Keynote en Numbers zijn gewoon must-have apps - of ik moet eerder zeggen must-use apps - want ze staan bij aankoop al voorgeïnstalleerd op je MacBook (en zijn ook downloadbaar op je iPhone en/of iPad). De programma’s kunnen alles wat Word, Powerpoint en Excel kunnen van Microsoft en nog zoveel meer. De makkelijke manier van werken en de handige functies zorgen voor een soepele work-flow zodat je ’s avonds meer tijd hebt om naar kotfeestjes te gaan of om een Netflix & Chill-avond in te lassen. En wanneer je toch graag Microsoft Office wilt installeren op je Mac, dan gaat dit ook!

 

Een perfecte aanvulling voor de iWork-bundel is de app Evernote. Dankzij de overzichtelijke lay-out en de naadloze integratie van de app met het besturingssysteem van de Mac kan je je notities makkelijk sorteren, foto’s of URL’s integreren en synchroniseren met al je andere Apple-toestellen. De handige zoekfunctie zorgt ervoor dat geen enkel onderwerp verloren raakt in je notities. De app is gratis te downloaden in de App Store op Mac en iOS. 

 

Eén van de grootste frustraties van studenten: het is de eerste les van een vak en er worden al meteen taken voor een heel semester meegedeeld. Dankzij myHomework Student Planner kan je heel makkelijk alle opdrachten per docent en per vak in je agenda steken, zodat je geen enkele deadline mist dankzij de handige reminders (in theorie toch). De tool zorgt voor een overzichtelijke lay-out van al je geplande taken en synchroniseert alles over je verschillende Apple-toestellen.

 

Een app die hier heel dicht bij aanleunt, maar toch net wat meer die schop onder je kont kan geven wanneer het over uitstelgedrag gaat, is Exam Countdown (enkel beschikbaar op iOS). Zodra je je examenrooster hebt ingepland in de app, begint de countdown. Je kan zelf kiezen of je tot op de seconde wilt weten wanneer dat gevreesde examen er aan komt. De reminders die de app uitstuurt, zorgen ervoor dat je je extra schuldig voelt wanneer je je boeken weer opzij schuift voor een koele pint.

 

Daarnaast kan je geen student zijn zonder opdrachten in groepswerk te moeten uitvoeren. De ideale app om hier gestructureerd - in hoeverre dit lukt - aan te werken is Slack. Je kan het vergelijken met een WhatsApp-groep, alleen veel overzichtelijker. In Slack kan je namelijk verschillende topics aanmaken. Wil je iets kwijt over de inleiding van de opdracht? Dan post je dit in het topic: #inleiding. Heb je een nieuw idee over de lay-out van de taak? Deel het via het #design-topic. Dit maakt het makkelijker en sneller om te communiceren over een bepaald deel van de opdracht dan wanneer alles verloren gaat in de eindeloze notificaties van een groepschat.

Voor de studenten die makkelijk afgeleid worden door hun smartphone is er ook een ideale app voor tijdens het studeren: Forest (enkel beschikbaar op iOS). Plant een digitaal zaadje in de grond en hoe meer tijd er verstrijkt, hoe meer het plantje uitgroeit tot een echte boom. Zodra je te lang met andere dingen bezig bent op je telefoon echter, zal het plantje uitdrogen en sterven. En als een digitale boom niet genoeg motivatie is, kan je je verdiende virtuele munten uitgeven aan het planten van een échte boom, dankzij de samenwerking van het Forest Team met Trees for the Future. Geconcentreerd studeren is dus met andere woorden goed voor het milieu.

 

Scanner Pro is een app die iedere student op een bepaald moment in z’n studentenleven zal nodig hebben. De app (die enkel beschikbaar is op iOS) maakt het mogelijk om papieren documenten in te scannen met je camera en een propere PDF van te maken. Heb je slechts één of twee pagina’s nodig uit een boek in de bibliotheek? Of ben je enkele werkblaadjes kwijt? Met deze app scan je dit makkelijk in en kan je de bestanden uploaden in een cloudservice of gewoon doorsturen naar je Mac om af te drukken.

 

Ten slotte is er ook nog Cite This For Me. Ben je bezig met een paper, bachelorproef of druk aan het thesissen? Dan raak je waarschijnlijk ook gefrustreerd door de moeite en tijd die correcte referenties opmaken vraagt. Met Cite This For Me kan je alle bronverwijzingen maken met een simpele scan. Door gewoon de code achteraan het boek in te scannen, weet de app over welk boek het gaat en kan je zelfs kiezen in welke referentiestijl dit moet weergegeven worden. Ook voor online bronnen heeft Cite This For Me een oplossing. Met de WebClipper die je makkelijk kan installeren via je Google Chrome browser maak je referenties in no-time. 

 

Download deze apps en je bent helemaal gewapend voor het nieuwe academiejaar. Heb je nog suggesties voor aanvullingen? Laat het gerust weten in de reacties!

Plaats een reactie