icon-shop-cart.svg
logo.svg
logo.svg
icon-lookinglass.svg
macOS-Catalina.jpg

07/10/2019

macOS Catalina beschikbaar

macOS Catalina, de nieuwste versie van 's werelds meest geavanceerde desktopbesturingssysteem, is nu beschikbaar als een gratis software-update.

 

Met macOS Catalina kunnen gebruikers genieten van Apple Arcade, een baanbrekende nieuwe abonnementsservice voor games met nieuwe, exclusieve games van enkele van 's werelds meest creatieve ontwikkelaars.

 

Catalina zorgt nog meer entertainment op de Mac en beschikt ook over geheel nieuwe Mac-versies van Apple Music, Apple Podcasts en Apple TV-apps. Een nieuwe functie genaamd Sidecar breidt Mac-desktops uit met iPad als tweede scherm, waarbij je bovendien de Apple Pencil kan gebruiken om te schrijven en tekenen op je Mac. Met Stembediening kan je Mac volledig worden bediend met spraak. En voor het eerst komt Screen Time naar Mac, waarmee gebruikers inzicht krijgen in hoe ze tijd doorbrengen in apps en op websites, en de mogelijkheid om te beslissen hoe ze hun tijd willen doorbrengen.

 

Afzonderlijke apps voor muziek, tv en podcasts
Na jarenlang te zijn uitgebreid met verschillende soorten content, werd iTunes in Catalina opgesplitst in verschillende apps. macOS Catalina beschikt over afzonderlijke apps voor muziek, tv en podcasts. Byebye iTunes, hallo Apple Music, Apple TV en Apple Podcasts. Finder ondersteunt nu iOS-apparaatbeheer. Je vindt je verbonden iPhone of iPad onder 'Locaties' in de Finder-zijbalk. Handig!

 

Sidecar
Een heel leuke nieuwe functie van macOS Catalina is de optie om een iPad als extern Mac-scherm te gebruiken. Dit werkt zowel bedraad als draadloos en stelt gebruikers ook in staat om hun schermen te spiegelen en de iPad en een Apple Pencil te gebruiken zoals een Wacom tekentablet met een Mac.

 

Apple Arcade
MacOS Catalina brengt, na iOS 13 en iPadOS 13 voor iPhone en iPad eerder in september, nu ook de meer dan 100 Apple Arcade-games naar Mac. Gebruikers kunnen nu bovendien Xbox of PS4 DualShock draadloze controllers koppelen voor een nog betere game-ervaring.

 

Find My
De gloednieuwe Find My-app combineert Find My Friends en Find My iPhone-apps. Je hebt nu ook de mogelijkheid om apparaten te vinden, zelfs als ze offline zijn.

 

Vernieuwde apps en verbeterde veiligheid
Bijgewerkte apps met tal van verbeteringen zijn onder andere Foto's, Herinneringen, Notities, Mail en Safari. De Mac is nu nog veiliger door heel wat uitgebreide beveiligingsfeatures. Die zorgen onder andere dat de apps die je gebruikt veilig zijn, je meer controle hebt over de toegang tot je gegevens en dat je je Mac kan voorzien van een activeringsslot, waardoor alleen jij je toestel kan wissen en opnieuw activeren. "